fbpx

Ystäväni Agentit

Tänä keväänä sanoin hyvästit fiktiivisille hahmoille, jotka tuntuivat tutuilta ihmisiltä – ja hyvä niin.

Mikä? Ranskalainen Netflix-sarja Agentit
Miten nopee? 4 tuotantokautta (6 tunnin mittaista jaksoa per kausi)

Hyvästä tv-sarjasta irti päästäminen ei ole aina helppoa. Kun viettää tarpeeksi aikaa eläväisesti kirjoitettujen henkilöhahmojen parissa, alkavat hahmot toisinaan tuntua kavereilta, joiden kanssa on mukava viettää aikaa.

Tästä syystä katsoin ranskalaisen Agentit-sarjan neljättä kauttä ristiriitaisissa tunnelmissa. Innostus uusista jaksoista sekoittui haikeuteen, sillä neloskauden oli jo etukäteen kerrottu jäävän sarjan viimeiseksi. Näiden jaksojen jälkeen olisi siis jätettävä jäähyväiset agenttitoimisto ASK:n kirjavalle henkilökunnalle.

Työnarkomaani Andrea, herkkä Hervé, kiltti reppana Gabriel, naiivi Noemi ja epävarma Sofie olivat olivat kolmen kuusijaksoisen tuotantokauden aikana kasvaneet karikatyyrejä syvemmiksi, elävän oloisiksi henkilöhahmoiksi. Vaikka vanhojen jaksojen pariin voi palata aina uudestaan, ei suhteeni näihin hahmoihin enää neljännen kauden jälkeen syventyisi entisestään.

Tunne hahmojen tuttuudesta on tietysti vain erinomaisen käsikirjoituksen ja näyttelijäntyön luoma illuusio, mutta televisiovälitteiseksi taikatempuksi harvinaisen vaikuttava. Ja vaikka fani sisälläni haluaa aina vain lisää tuotantokausia, tiedän myös, että paras tapa vesittää tuo illuusio on ylitarjonnan tuottamalla kyllästymisellä.

Hyvä tv-sarja muistuttaa tältä osin onnistunutta juoksulenkkiä: pitää osata lopettaa ajoissa. Jos lenkin loputtua on yhä hinku pururadalle, jotain tuli tehtyä oikein. Jos taas päällimmäinen tunne suorituksen jälkeen on apatia ja inho koko lajia kohtaan, kilometrejä tuli liikaa.

Jotain nimittäin kuolee, kun tv-sarja yrittää nivoa kaikki juonenpätkät yhteen ja vastata joka ainoaan katsojia mietityttävään kysymykseen. Sarjan hahmot tulevat valmiiksi, lakkaavat liikkumasta ja menettävät maagisen potentiaalinsa. Kun kysymyksiä jätetään auki, jää sarjan todellisuus eloon mielissämme televisioruudun jo muututtua mustaksi.

Agentit (Dix pour cent) on Netflixin valikoimiinsa ostama tv-sarja, joka kertoo ranskalaisen tv- ja elokuvabisneksen pyörteistä. Sarja on tullut tunnetuksi pestaamalla kuuluisia näyttelijöitä esiintymään omina itsenään sarjan jaksoissa. Jokaisessa jaksossa nähdään yksi tunnettu elokuvatähti.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös