fbpx

Vuonna 2020: Minisarjat

Minisarjat saivat poikkeuksellisen paljon palstatilaa vuonna 2020. Esittelyssä viisi vuoden parasta lyhyttä sarjaa.

Liekö syynä vuonna 2019 julkaistun Chernobylin suursuosio, mutta laadukkaiden minisarjojen tarjonnasta ei ollut puutetta vuonna 2020. On kuvaavaa, että Netflixin puolella minisarjakohtaiset katseluennätykset menivät tänä vuonna uusiksi kahteen kertaan – ensin Tiger Kingin ja sitten Mustan kuningattaren kohdalla.

How to With John Wilson (HBO)

Jos minun pitäisi nostaa vuodelta 2020 yksi tv-sarja yli muiden, se olisi ehdottomasti How To With John Wilson. Käsikirjoittaja-ohjaaja John Wilsonin yhden miehen show on kiehtova yhdistelmä dokumentaarista katukuvausta, komediaa ja ajatuksia herättäviä pohdiskeluja. Lyhyesti sanottuna How To ei muistuta mitään muuta näkemääni tv-ohjelmaa.

How To on tavallaan kuin luonto-ohjelma, joka kertoo New Yorkin asukkaista. Wilson on kulkenut kuukausikaupalla pitkin New Yorkin katuja kamera kädessään ja taltioinut valtavan määrän eriskummallisia kohtaamisia, outoja tapahtumia ja ihmisille laajityypillistä käytöstä. Dokumentaarisuus on kuitenkin vain yksi osa Wilsonin sarjan muodostavaa palapeliä.

How To on myös kuin omintakeisen esseistin päiväkirja tai vlogi. Jokainen sarjan kuudesta jaksosta rakentuu jonkin arkisen ongelman ympärille. ”How To Make Small Talk”, ”How To Improve Your Memory” ja ”How To Cook the Perfect Risotto” kuuluvat jotkin jaksojen nimistä. Kerronta on kuitenkin täynnä erikoisia aasinsiltoja, ja jaksot poukkoilevat villisti komiikan, elämänfilosofisten pohdintojen ja koskettavien tarinoiden välimaastossa.

Ennen kaikkea How To on tekijänsä näköinen ohjelma – vaikka John Wilsonia ei sarjassa nähdä kuin vilaukselta. Kameran takana pysyttelevä Wilson toimii sarjan kertojaäänenä ja laittaa likoon oman persoonallisen ajatuksenjuoksunsa, jota on riemastuttavaa seurata.

Sarja on paitsi tolkuttoman hauska, myös puhutteleva. Wilson on onnistunut tavoittamaan käsivarakamerallaan jotain todella perustavanlaatuista ihmisenä olemisesta. How To With John Wilson näyttää ihmisyyden koko loistossaan, kaikkia oudoimpia, ihanimpia ja kamalimpia piirteitä myöten.

Miten nopee? 6 jaksoa, 25 min per jakso

I’ll Be Gone In the Dark (HBO)

I’ll Be Gone in the Dark on kuin murha.info-foorumilaisen märkä uni. Dokumenttisarja kertoo tarinan toimittaja Michelle McNaramasta, joka onnistui harrastajatutkimuksellaan edistämään kymmenien vuosien takaista jo lähes kuopattua Golden State Killer -murhaajan etsintää.

Harrastajatutkimuksen näkökulma on kuitenkin vain yksi piirre, joka erottaa I’ll Be Gonen lukuisista muista true crime -sarjoista. Siinä missä muilla true crime -dokkareilla on taipumus mystifioida ja jopa romantisoida hirveyksiä tehneitä sarjamurhaajia, tekee I’ll Be Gone In The Dark tämän sudenkuopan välttämisestä koko ohjelman keskeisen konseptin. McNamaran ja ohjelman tekijöiden tarkoituksena on ensisijaisesti riistää murhaajalta tämän salaperäisyys ja paljastaa hänet katsojille kaikessa banaalissa ihmisyydessään.

Ääneen pääsevät paitsi Golden State Killerin seksuaaliväkivallan uhrit, myös toimittaja McNamaran perhe, jonka elämä mullistui täysin tämän pakkomielteisen murhatutkimuksen myötä. Ja juuri tässä piilee sarjan suurin vahvuus. I’ll Be Gone In The Dark tarjoaa kyllä samaa jännitystä, jolla monet muutkin true crime -sarjat ratsastavat, mutta onnistuu nousemaan puhtaan pelottelun yläpuolelle. Lopputulos on genretovereitaan syvällisempi ja puhdistavampi katsaus sarjarikollisten ja heidän uhriensa elämiin.

Miten nopee? 6 jaksoa, 60 min per jakso

Musta kuningatar (Netflix)

Kukapa ei rakastaisi tarinaa altavastaajan voitosta? Netflixin kaikkien aikojen katsotuin minisarja Musta kuningatar kuvaa orpotyttö Beth Harmonin matkan ryysyistä rikkauksiin ja shakkimaailman huipulle 1960-luvun Yhdysvalloissa. Walter Tevisin romaaniin perustuvan sarjan keskeinen vetonaula on päähahmo Beth Harmon, jossa on jonkin verran samanlaista antisosiaalisen älykön vetovoimaa kuin BBC:n Sherlock Holmesissa.

Sarjan suurimpiin saavutuksiin voidaan lukea, että se onnistuu tekemään shakista viihdyttävää katseltavaa. Lajin terminologiaan ja taktiikoihin syvennytään vain sen verran kuin tarina vaatii, ja shakkikohtauksissa keskitytään siirtojen sijaan pelaajien mielentiloihin ja keskinäiseen vuorovaikutukseen. Yllättyneet katseet, epäröivät sormet ja päättäväiset kädenliikkeet vuorottelevat upeasti, luoden hiljaisia ja hienovaraisia action-kohtauksia.

Sarjassa sivutaan shakin ohella monenlaisia teemoja mielenterveydestä riippuvuuteen ja naisten asemaan. Näistä jälkimmäisenä mainittu on varsin relevantti tulokulma shakkimaailmaan, sillä esimerkiksi 60-luvun merkittävin Yhdysvaltalainen shakkinero Bobby Fischer muistetaan pelitaitojensa lisäksi naispelaajia vähättelevistä julkisista kommenteistaan. Mustan kuningattaren maailmassa Fischeriä ei nähdä, mutta epäilijöitä riittää Harmonin raivatessa tietään maskuliiniseen shakkimaailmaan.

Miten nopee? 7 jaksoa, 46-67 min per jakso.

The Plot Against America (HBO)

Charles Lindbergh oli 1900-alkupuoliskolla vaikuttanut yhdysvaltalainen aktivisti, jota epäiltiin natsimyönteiseksi, koska tämä vastusti näkyvästi USA:n liittymistä toiseen maailmansotaan. HBO:n minisarja The Plot Against America rakentaa näiden aikalaisten epäilyjen varaan hyytävän ”mitä jos”-skenaarion, jossa avoimen juutalaisvastainen Lindbergh asettuu istuvan presidentti Franklin D. Rooseveltin vastaehdokkaaksi vuoden 1940 presidentinvaaleissa.

Vaihtoehtoista historiaa kuvaava The Plot perustuu Philip Rothin vuonna 2004 kirjoittamaan samannimiseen romaaniin, mutta tarina on saanut lähivuosina entistä enemmän painoarvoa ja ajankohtaisuutta. Vähemmistöjä kohtaan lietsotulla vihalla ja populismilla ratsastaminen kun eivät varsinaisesti ole olleet fiktiota USA:n politiikassa viime vuosina. Yhteys sarjan tapahtumien ja nykypäivän välillä on selvä, mutta The Plot ei alleviivaa asiaa liikaa. Yhteydet on sitä paitsi rakennettu jo aidossa elämässä; oikean Lindberghin tukeman sodanvastaisen järjestön nimi oli America First Committee.

Populismin vaarat, demokratian haavoittuvuus ja salaliittoajattelun sekä rasismin lietsonta ovat sarjan keskeisiä teemoja ja niitä käsitellään uskottavasti. Poliittista trilleriä on tarjolla riittämiin, mutta parhaiten sarja toimii keskittyessään juutalaisen Levinin perheen näkökulmaan. Perhedraaman kautta suuret tapahtumat tulevat iholle ja muuttuvat samaistuttaviksi. Erityismaininnan ansaitsee perheen äitiä esittävä Zoe Kazan, jonka vaikuttavan näyttelijäntyön ansiosta tapahtumien järkyttävyys tuntuu vatsanpohjassa asti.

Miten nopee? 6 jaksoa, 60 min per jakso

Tiger King (Netflix)

Alkuvuonna julkaistu Tiger King on minisarjan mittainen puoltolause sanonnalle ”totuus on tarua ihmeellisempää”. Tämä lyhyt dokumenttisarja kertoo yksityistä tiikeripuistoa pyörittäneestä Joe Exoticista ja tämän taistelusta eläinsuojelijoita vastaan. Tämä kuvaus tosin ei edes raapaise Tiger Kingin umpikahjon tarinan pintaa. Sarjan seitsemään jaksoon mahtuu kaikkea murhaepäilyistä henkilökultteihin ja kuvernöörinvaaleihin.

Muistan katsoneeni Tiger Kingiä täysin epäuskoisena, vihaisena, huvittuneena ja taas epäuskoisena. Sarja on varsinainen kavalkaadi toinen toistaan typerämpiä, pahantahtoisempia ja salakavalampia henkilöhahmoja. Mitä voi olettaa, kun jo sarjan päähahmo on viisi aviomiestä läpikäynyt hillbilly, joka levyttää kantria ja omistaa 176 tiikeriä sekä läjäpäin aseita.

On oikeastaan sääli, että dokumenttisarjan alussa nähtävä eläinsuojeluteema jää täysin taka-alalle sarjan edetessä. Toisaalta tämä on omiaan osoittamaan, että jopa dokumenttisarjan tekijät yllättyivät totaalisesti alettuaan kuvaamaan elämää Joe Exoticin ranchilla. Yhdysvaltalainen suuruudenhulluus, veristen kaunojen kantaminen ja karisman vaarallinen voima on taltioituna Tiger Kingin tarinaan tavalla, jota ei juuri muualla näe.

Miten nopee? 7 jaksoa (+ 1 bonus-jakso), 41-48 minuuttia per jakso.

Bubbling under: Listalta jäivät täpärästi pois Michael Jordanin Bulls-vuosista kertova The Last Dance, psykedeelinen animaatio-podcast The Midnight Gospel sekä tummanpuhuva sci-fi-jännäri Devs.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös