fbpx

Vuonna 2020: Karanteenikeikat

Kun keikat ja festarit peruttiin, live-musiikki siirtyi nettiin. Esittelyssä parhaita paloja vuoden koronaturvallisesta keikkatarjonnasta.

”Hätä keinot keksii”, kuuluu vanha sanonta. Esiintyvät taiteilijat joutuivat miettimään tänä vuonna työtään uudesta näkövinkkelistä, kun yleisötapahtumia kiellettiin ympäri maailmaa koronapandemian vuoksi. Monet suuntasivat katseensa internetin suuntaan: missä muualla sitä voisi suhteellisen vaivattomasti tavoittaa live-musiikista kiinnostuneita silmäpareja ilman lähikontaktia?

Alla joitakin vuoden parhaista livevedoista. Osa on noussut listalle puhtaasti musiikillisten ansioiden ja osa etäliven kekseliään toteutuksen vuoksi. Vinkkaa kommenteissa, mikä tai mitkä erinomaiset live-esitykset puhuttelivat sinua tänä vuonna!

Jacob Collier – NPR Tiny Desk (Home) Concert

On olemassa ihmisiä, jotka ovat niin perhanan taitavia ja lahjakkaita, että se on suorastaan ärsyttävää. Multi-instrumentalisti ja nuori musiikkinero Jacob Collier on tällainen ihminen. Esitän todistusaineistona Collierin esiintymisen NPR:n Tiny Desk -videosarjassa.

Esiintymistä varten Collier muodosti yksinään taivaallisia harmonioita laulavan kvartetin. Neljässä osassa nauhoitettu ja kuvattu esitys on liimattu yhteen eheäksi kokonaisuudeksi, ja nokkelan editointitaikuuden ansiosta näyttää siltä kuin neljä Jacob Collieria soittaisivat samassa huoneessa.

Phoebe Bridgers – I Know The End (Seth Meyers Live Performance)

Koronavuoden tunnelmat tiivistyivät aavemaisella tavalla Phoebe Bridgersin live-esiintymiseen Late Night with Seth Meyer -ohjelmassa. Bridgers esitti maailmanlopusta kertovan I Know The End -kappaleensa tyhjässä teatterissa pandemian jyllätessä ympäri maailmaa. ”The end is here”, Bridgers laulaa heleästi tyhjälle katsomolle, kun kappaleen finaali käynnistyy. Alkukantaiseen huutoon päättyvässä esityksessä on kaikki kohdallaan tulkinnasta upeaan videotaltiointiin.

Miley Cyrus – Zombie (Live from Whisky a Go Go)

Miley Cyruksen musiikista voi olla mitä mieltä tahansa, mutta Cyruksen lavapresenssiä, voimakasta ääntä ja heittäytymiskykyä ei voi kiistää. Kaikki kolme edellä mainittua ominaisuutta olivat isosti esillä, kun Cyrus esitti Cranberries-yhtyeen käyntikorttikappale Zombien etänä järjestetyllä Save Our Stages -festarilla. Popparina kannuksensa tehnyt Cyrus osoittaa, että häneltä löytyy sitä aitoa vaaran ja arvaamattomuuden tuntua, jota hyvä rock-esitys vaatii.

Flaming Lips – Race For The Prize (Late Show #PlayAtHome)

Koronapandemian iskiessä moni mietti, miten keikkailua voisi jatkaa turvallisesti. The Flaming Lipsin nokkamies Wayne Coynelle ratkaisu lieni selvä välittömästi, sillä laulaja on esiintynyt keikoilla läpinäkyvän kuplan sisältä jo vuosien ajan. Late Show’n kesäkuisessa esiintymisessä kuplaan pääsivät myös yhtyeen jäsenet sekä yleisö. Kustannustehokkuudesta en lähde esittämään edes arvauksia, mutta onhan tämä nyt jumaliste kaunista.

Chance The Rapper – Virtual Concert Chi-Town Christmas

Chance The Rapperin jouluinen livesetti Chicagossa on todellinen spektaakkeli lavasteineen, puvustuksineen ja vaihtuvine kohtauksineen. Keikka käynnistyy verkkaisesti, mutta jo toisen kappaleen kohdalla Chance muistuttaa olevansa yksi valovoimaisimmista ja karismaattisimmista tällä hetkellä työskentelevistä räppäreistä.

Soulia, gospelia, hiphopia, jatsia ja lukuisia muita mustan rytmimusiikin genrejä sujuvasti sekoitteleva setti on viattomassa hyväntuulisuudessaan varsinainen aistien puhdistus. Iskussa olevan solistin ja livebändin lisäksi tarjolla on myös runsaasti visuaalisia viittauksia pop-kulttuurituotteisiin, kuten Bel-Airin prinssiin ja Yksin kotona -elokuviin.

Maustetytöt – Yle Olohuone

Ylen Olohuone-sarja tarjoili pitkin vuotta laadukkaasti taltioituja live-keikkoja suoraan suomalaisten kotisohville. Sarjan mieleenpainuvimpiin esiintymisiin kuuluu Maustetyttöjen riisuttu ja lakoninen esiintyminen. Duon esiintymistyyli istuu täydellisesti yhteen bändin musiikin kanssa. Melankolista, sisäänpäinkääntynyttä ja ankeaa juuri parhaalla tavalla.

Nile Rodgers & CHIC feat. Rebecca Ferguson – Good Times (Radio 2 Live At Home)

Tätä on mahdotonta katsoa hymyilemättä. Legendastatuksella operoivan discopumppu CHICin jäsenistö on levittäytynyt musisoimaan puistoihin, rannalle, pihatielle, takapihalle ja puutarhoihin – ja tietysti parhaat päällä! Torvisektion synkronoitu koreografia, rumpalin jättimäinen tuuletin, Nile Rodgers räppäämässä Sugarhill Gangin lyriikoita… tässä esityksessä on kaikki. Maailma elää kurimuksessa, mutta CHIC:in diskotodellisuudessa on aina good times.

Bubbling under: kunniamaininnan ansaitsevat ainakin Ben Gibbardin säännölliset kotisessiot YouTubessa, Neil Youngin Fireside Sessions sekä Tame Impalan NPR Tiny Desk (Home) -keikka.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös