fbpx

Vuonna 2020: Indie-pelit

Esittelyssä kiinnostavimpia pieniä suuria pelejä vuodelta 2020.

2019 oli niin upeaa tykitystä indie-pelien rintamalla, että vuoden 2020 tarjonta tuntui tätä listaa aloittaessa hieman vaisulta. Tarkemmin ajateltuna vuoden varrelta löytyi kuitenkin kourallinen erinomaisia indie-pelejä, joiden läpipelaamiseen ei tarvitse varata kymmeniä ja taas kymmeniä tunteja. Tässä siis vuoden parhaimmistoa sattumanvaraisessa järjestyksessä.

The Pathless (PS4, PS5, macOS, iOS)

The Pathless on puhdasta liikkeen juhlaa. Pelissä ohjastetaan mystistä Metsästäjää, joka liukuu tuulen lailla pelimaailman viherkenttien ja metsien halki. Vauhtia pidetään yllä ampumalla jousipyssyllä ilmassa leijuvia talismaaneja. Osuma vapauttaa talismaanista energiaa, joka pitää Metsästäjän liikkeessä. Nuolen tarkkuutta ei kuitenkaan määritä tähtäys vaan ajoitus. Liikkuminen The Pathlessissa on siis eräänlainen rytmipeli.

Tätä kevyttä pulmanratkaisua, hengellisiä teemoja ja kauniita maisemia yhdistelevää seikkailua voi suositella lämpimästi ainakin Journeyn ja Abzun ystäville. Pelin ehdottomia vahvuuksia on seesteinen tunnelma, joka rikkoutuu ainoastaan hetkittäin, kun Metsästäjä päätyy taisteluun pelimaailmassa kulkevien jättiläismäisten petojen kanssa.

Spiritfarer (Switch, PS4, Xbox One, Google Stadia, Win, Linux, macOS)

Spiritfarerissa pelaaja astuu manalan lautturin saappaisiin. Tämän lautturin kulkupeli tosin on lähempänä risteilylaivaa kuin vaatimatonta lauttaa – ja matkustajien ylläpidossa riittää töitä. Eksyneille sieluille pitää muun muassa rakentaa asumuksia, viljellä ruokaa, kokata aterioita ja antaa haleja. On siis kyse eräänlaisesta managerointipelistä Stardew Valleyn tai Farmvillen hengessä.

Laivamatka ei kuitenkaan ole pelkkää asiakaspalvelua, vaan lautturin tehtävänä on myös auttaa jokainen matkustaja löytämään sisäisen rauhan, jotta nämä voivat siirtyä tyynin mielin ajasta ikuisuuteen. Tämä tapahtuu suorittamalla erilaisia tehtäviä pelimaailman monilla saarilla. Kuolemaa ainutlaatuisella tavalla käsittelevä Spiritfarer on kaunis kokemus sekä tarinansa että ulkokuorensa puolesta. Kullankimalteiset auringonlaskut ja öiset tähtitaivaat luovat upeaa tunnelmaa kalmanlaivan matkalle.

There Is No Game: Wrong Dimension (Android, macOS, Win)

Tämä peli kohtelee neljättä seinää kuin purkufirma autiotaloa. Jo pelin alkuvalikossa hypätään meta-altaan syvään päätyyn, kun möreä miesääni ilmoittaa, että valitettavasti mitään peliä ei ole olemassa. Nyt kannattaisi siis vain sulkea tämä ohjelma ja jatkaa muita puuhia.

Tämä ääni kuuluu pelille, joka ei halua tulla pelatuksi – ja pelaajan tehtävänä on löytää keino päästä peliin käsiksi. Valikot ovatkin tarkemmin katsottuna pulmatehtäviä, joita ratkomalla pelin suojakuori alkaa rakoilla. Kirjoitin pidemmän esittelyn There Is No Gamesta ja julistin sen lähivuosien hauskimmaksi videopeliksi.

Signs of The Sojourner (Switch, Win, macOS)

Signs of The Sojourner on peli ihmisten välisestä kommunikaatiosta. Pelaaja astuu eräänlaisen huutokauppakeisarin saappaisiin ja lähtee kiertämään pelin maailmaa täyttääkseen kauppansa hyllyt myytävällä tavaralla. Matkan varrella tavataan monenlaisia ihmisiä, joiden kanssa käytävät keskustelut esitetään pelissä korttipelinä.

Ihmisten välisen kommunikaation typistäminen korttipeliksi voi kuulostaa sosiopaattisen kylmältä ja yksinkertaistavalta. Signs of The Sojourner on kuitenkin kaikkea muuta kuin kylmä peli. Korttipelit (eli keskustelut) eivät ole kilpailuja, vaan enemmänkin haastavaa yhteispeliä. Molempien osapuolten tavoitteena on löytää jonkinlainen yhteisymmärrys – jos taskuista löytyvät kortit sen vain mahdollistavat.

Jokainen keskustelu pakottaa pelaajan lisäämään uuden kortin pakkaansa keskustelukumppaninsa pakasta, joten toistuvat keskustelut hiovat näiden pakat yhteensopiviksi. Seura tekee kaltaisekseen ja juttu alkaa luistaa. Yhteyden löytäminen yhden tuttavuuden kanssa voi kuitenkin pakan muuttuessa vieraannuttaa muista. Tämä on vain yksi esimerkki tavoista, joilla Signs of The Sojourner punoo yhteen pelimekaniikkaa ja aitojen ihmiskontaktien piirteitä.

Coffee Talk (Switch, PS4, Xbox One, Win, macOS)

Eivätkö kaikki haaveile nykyään oman kahvilan perustamisesta? Jos tunnistat itsesi, Coffee Talk on juuri sinulle. Kyseessä on visual novel -genreä edustava peli, jossa pelaaja toimii kahvilan työntekijänä. Pelin keskeinen sisältö muodostuu kahvilan asiakkaiden kanssa ja välillä käytävistä keskusteluista – sekä tietysti erilaisten kahvijuomien valmistamisesta. Taustalla soi opiskelu- ja rentoutumisvideoista tuttu lofi hiphop.

Ja rentoutta peli juuri tarjoaa – sekä fantasiaversion kahvilan pyörittämisestä ilman kirjanpitoa, lattioiden moppaamista ja kahvikoneen osien pesemistä. Pelin viehätys perustuu huolettomaan tunnelmaan sekä persoonallisten asiakkaiden henkilökohtaisiin tarinoihin. Tarinoista löytyy yllättävän painava kattaus erilaisia yhteiskunnallisia teemoja. Idealisoidun kahvilan seinien sisällä ikävätkään tarinat eivät kuitenkaan muutu sietämättömän raskaiksi.

In Other Waters (Switch, Win, macOS)

In Other Waters on peli, joka koetaan etäisyyden päästä. Pelin päähahmo on avaruusbiologi Ellery Vas, joka tutkii vieraan planeetan merta ja sen ekosysteemiä. Pelaajan rooli on toimia Elleryn sukelluspukua ohjaavana tekoälynä. Siinä missä Ellery näkee ympäristönsä omin silmin, saa pelaaja tietoa tapahtumista käyttöliittymien ja Elleryn kuvausten kautta. Asetelma on erikoinen, mutta pelin visuaalisesti upeat käyttöliittymät sekä hyvin kirjoitettu dialogi kantaa ja onnistuu vetämään mukaansa. Pelimaailma tuntuu aidosti arvaamattomalta ja vieraalta. In Other Watersin upea ambient-soundtrack tukee tätä tunnelmaa hienosti.

Ellery ja pelaaja keräävät yhdessä tietoa vieraan ekosysteemin eliöistä ja kasvillisuudesta, yrittäen samalla selvittää aluetta aikaisemmin tutkineen biologin kohtalon. Näytteiden kerääminen ja ymmärryksen karttuminen muodostaa koukuttavan pelillisen loopin, joka tuottaa vuorotellen ihailevan hämmästyksen ja hiipivän kauhun tunteita. Elleryn yksinäisyys arvaamattomassa ympäristössä välittyy hienosti. Vieraan planeetan salaisuuksien paljastuessa avautuvat myös Elleryn ja häntä edeltäneen biologin tarinat.

Moving Out (Switch, PS4, Xbox One, Win, macOS)

Muuttaminen on ihmiselämän ankeimpia asioita. Mööpelinkantosimulaattori Moving Out tekee mahdottomasta mahdollista, sillä se onnistuu rakentamaan riemastuttavan 1-4 hengen moninpelin tämän inhottavan puuhan ympärille. Pelaajien tehtävänä on tyhjentää erilaisia asuntoja kalusteista yhdessä tuumin. Kuulostaa helpolta, mutta työtä mutkistavat kapeat käytävät, kahden hengen kannettavat kulmasohvat, jyrkät rappukäytävät sekä juuri ja juuri riittävän kokoinen muuttoauto.

Moving Outin pelillinen esikuva ei ole varsinaisesti salaisuus: peli muistuttaa niin ulkonäöltään kuin perusidealtaan Overcooked! -kokkauspeliä. Molemmat pelit asettavat pelikumppanien välisen sovun poikkeuksellisen lujalle. Et ole kokenut turhautumista, ennen kuin olet yrittänyt heivata ystäväsi kanssa laatikoita liikkuvasta lentokoneesta vierellä kaahaavaan pakettiautoon.

Ei siis yhtään hassumpi vuosi indie-peleille ja itselläni on vielä taivaisiin asti ylistetty Hades kokonaan pelaamatta. Pidätän oikeuden lisätän Hadeksen listaan, mikäli se osoittautuu kaiken hypen arvoiseksi. 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös