fbpx

Peli, joka ei halua tulla pelatuksi

Pulmapeli There Is No Game asettaa pelaajan napikkain vastentahtoisen käyttöliittymän kanssa.

Mikä? Pulmapeli There Is No Game (PC).
Miten nopee? Noin 5-7 tuntia.

”Hello user! This is the program speaking. I have bad news. Actually, there is no game. I hope you’re not too disappointed.”

Näillä sanoilla alkaa omaperäinen pulmapeli There Is No Game: Wrong Dimension. Neljäs seinä rikkoutuu heti alkumetreillä, kun möreä-ääninen peli kiistää olevansa peli ja pyytää pelaajaa poistumaan. Pelin ensimmäinen pulma on siis päästä alkuvalikosta eteenpäin, samalla kun peli ohjaa pelaajaa harhaan ja manipuloi käyttöliittymän osia.

Pelaajan tehtäväksi jää rikkoa valikoita ja käyttää hyväkseen kaikkea mute-nappulasta latauspalkkeihin aseina peliä itseään vastaan. Asetelma ja pulmat ovat riemastuttavan nokkelia. Taistelu johtaa ennen pitkää seikkailuun, jossa pulmia ratkotaan niin 90-lukulaisessa point-and-click -seikkailussa, kännykän käyttöliittymässä kuin free2play-roolipelissä.

There Is No Game onkin ennen kaikkea peli pelaamisesta, peleistä ja käyttöliittymistä. Paperilla ehkä hieman tylsältä kuulostavasta asetelmasta revitään jatkuvasti hauskoja huomioita ja huumoria. Asetelman voi rinnastaa elokuvamaailman parodialeffoihin, kuten vaikkapa Scary Movie– ja Hot Shot -elokuvasarjoihin. There Is No Game on tosin elokuvavastineitaan merkittävästi nokkelampi ja oivaltavampi.

Puhtaasti pulmanratkaisun näkökulmasta tarkasteltuna There Is No Game on upeasti toteutettu peli. Pelin pulmien taustalla vallitsee sumea ja omaperäinen logiikka, joka tulee kuitenkin oudolla tavalla tutuksi pelin edetessä. Toinen toistaan erikoisempien ratkaisujen löytyessä peli saa pelaajan tuntemaan itsensä todella kekseliääksi – ja se jos mikä tuntuu hyvältä.

There Is No Game on myös poikkeuksellisen hauska peli. Suuri osa hauskuudesta syntyy nyrjähtäneestä lähtöasetelmasta, sekä pelin erinomaisesti ääninäytellystä omasta äänestä, joka kommentoi möreällä äänellä pelaajan edesottamuksia. Osa vitseistä tosin vaatii auetakseen jonkinasteista populaari- ja pelikulttuurintuntemusta.

Pelejä harvoin pelaavat saattavat tuntea olonsa aavistuksen ulkopuoliseksi, mutta pelien ystävälle There Is No Game on riemastuttava kokemus. Suosittelen peliä erityisesti Monkey Islandin ja Day of The Tentaclen kaltaisten seikkailujen ystäville. Omissa kirjoissani se on yksi vuoden 2020 hauskimmista ja mieleenpainuvimmista pelikokemuksista.

There Is No Game: Wrong Dimension on saatavilla PC:lle Steamista.

1 ajatus aiheesta “Peli, joka ei halua tulla pelatuksi”

  1. Paluuviite: Yks nopee | Vuonna 2020: Indie-pelit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös