fbpx

The Rider ja irti päästämisen vaikeus

Chloé Zaon musertavan kaunis dokudraama käsittelee miehuuden ahtaita raameja ja unelmien hajoamista.

Mikä? Dokudraama The Rider
Miten nopee? 1h 45 minuuttia

Millaisten asioiden varaan sinun identiteettisi rakentuu? Ammatin tai harrastuksen? Tai ehkä minuutesi määrittyy vanhemmuuden tai uskonnon kautta? Parikymppisen Brady Jandreaun elämää määritti ratsastaminen – kunnes hän tippui hevosen selästä ja loukkasi päänsä niin vakavasti, että lääkäri kielsi häntä nousemasta satulaan enää koskaan.

Lääkärin tuomion myötä Bradyn koko elämä luhistuu kasaan, sillä ratsastaminen on nuorukaiselle paitsi työ ja harrastus, myös rodeotähdistä koostuvaa ystäväpiiriä yhdistävä liima. Vauhtiin, vapauden tunteeseen ja villimiehen maineeseen tottuneelle Bradylle tasainen arki ja työ kaupan kassalla tuntuvat lähinnä hitaalta kuolemalta.

Tästä lähtöasetelmasta käynnistyy kiinalaisohjaaja Chloé Zaon upea The Rider, joka kuvaa identiteetin peruspilarien murtumista. Elokuva sijoittuu Etelä-Dakotan rodeopiireihin, mutta sen teemat ovat universaaleja.

The Rider on draamaelokuva, mutta tavallaan myös dokumentti. Taustalla on itseään näyttelevän Brady Jandreaun omat kokemukset loukkaantumisesta toipuvana rodeotähtenä. Myös Jandreaun ystävät ja perhe näyttelevät elokuvassa itseään. Ei siis ihme, että totuuden ja fiktion rajamailla kulkeva tarina vaikuttaa läpikotaisin autenttiselta ja uskottavalta.

Elokuvan kenties upein kohtaus on niskuroivan hevosen kesyttämistä ja kouluttamista kuvaava osio, joka on täysin aito ja käsikirjoittamaton tilanne. Näyttelijä Jandreau sai kuvausten aikana työkeikan, jonka ohjaaja Zao kuvasi puuttumatta tapahtumien etenemiseen millään tavalla. Hevosen ja ratsastajan välinen suhde on tallentunut elokuvaan todella vaikuttavalla tavalla. Omissa kirjoissani kyseinen kohtaus on yksi 2010-luvun hienoimpia elokuvahetkiä.

Ohjaaja Zaon kamera ei missään vaiheessa tunnu katselevan Bradyn maailmaa turistin silmin. Zaon ohjauksesta välittyy kunnioitus ja ymmärrys elokuvan kuvaamia ihmisiä kohtaan. Elokuvan teemojen annetaan kehittyä luonnollisen tuntuisesti, ja Etelä-Dakotan jylhissä maisemmissa viipyilevät pitkät otot huokuvat hiljaista viisautta.

The Riderin temaattinen suurennuslasi kohdistuu nimenomaan maskuliinisen identiteetin kriisitilaan. Rampaa Bradya ympäröi joukko miestenmiehiä, joiden kanssa omien vaikeiden tunteiden käsitteleminen on kaikkea muuta kuin helppoa. Yhteisön asettamat miehuuden raamit käyvät nopeasti ahtaiksi, kun Brady alkaa uudelleenrakentaa itseään ja elämäänsä.

Sävyltään pohdiskeleva ja rytmiltään viipyilevä The Rider vaatii katsojalta hieman kärsivällisyyttä, mutta palkitsee senkin edestä. Brady Jandreaun sisäinen kamppailu uuden ja vanhan elämänsä risteyksessä on mieleenpainuva kuvaus perinteiden ja odotusten tiukasta otteesta – ja yhden nuorukaisen vaikeudesta päästää niistä irti.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös