fbpx

The Reason I Jump – 58 kysymystä autismista

Mikä? Naoki Higashidan kirja The Reason I Jump
Miten nopee?
135 sivua.

Naoki Higashidan 13-vuotiaana kirjoittama teos muutti käsitykseni autismista. Nyt kirjan pohjalta on tehty dokumenttielokuva.

En ollut kuullut Naoki Higashidan menestyskirjasta The Reason I Jump, kun näin teoksen pohjalta tehdyn dokumenttielokuvan trailerin. Puolitoistaminuuttinen klippi teki heti selväksi kaksi asiaa:

1. Tiedän autismista paljon vähemmän kuin olen kuvitellut.
2. Haluan korjata asian pikimmiten.

Koska dokumentti ei ole vielä saatavilla Suomessa, päätin malttamattomana lähteä juuriteoksen äärelle. Naoki Higashidan 13-vuotiaana kirjoittama The Reason I Jump on jaettu 58 kappaleeseen, joista jokainen vastaa yhteen autistien käytöstä ja kokemusmaailmaa käsittelevään kysymykseen.

Itse luin menestyskirjailija David Mitchellin ja hänen vaimonsa Keiko Yoshidan kirjoittaman englanninkielisen käännöksen, mutta kirja on saatavilla myös suomeksi, nimellä Miksi minä hypin.

Nuoresta iästään huolimatta Higashida on onnistunut kirjoittamaan selkeän ja ymmärrettävän oppaan vaikeasti ymmärrettävästä asiasta. The Reason I Jump tekee autismia ja erityisesti autismin kirjolla elävien käyttäytymistä ymmärrettäväksi selittämällä auki erilaisten tapojen ja käytösmallien taustalla vaikuttavia syitä ja ajatuskulkuja.

Lisääntynyt ymmärrys kanssaihmistemme erilaisista kokemusmaailmoista on arvokas asia. Tässä suhteessa The Reason I Jump on äärimmäisen hieno teos. Nyt kun vielä saataisiin myös dokumenttielokuva levitykseen Suomen kamaralla.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös