fbpx

Kurzgesagt ja animoitu tiede

Popularisoitua tiedettä värikkäiden animaatioiden muodossa. Itsensä sivistäminen ei ole koskaan ollut näin helppoa.

Kurzgesagt ei nimenä ole ihan sieltä tarttuvimmasta päästä. Jotain tämän YouTube-kanavan sisällöstä kertoo kai se, että olen kaikesta huolimatta oppinut nimen kirjoitusasun ulkoa. Sen verran monesti olen sen naputellut YouTuben hakukenttään.

Nimi tulee saksankielisestä ilmauksesta kurz gesagt, joka kääntyy suomeksi muotoon lyhyesti sanottuna. Nimeen tiivistyy kanavan perusidea, eli tieteen kansantajuistaminen. Siis monimutkaisten asioiden selittäminen lyhyesti ja yksinkertaisesti.

YouTube on toki pullollaan eri tasoisia tiedekanavia, mutta Kurzgesagt erottuu edukseen sekä miellyttävän esitystapansa että ainakin suhteellisen läpinäkyvän prosessinsa ansiosta. Animaatiot ovat laadukkaita, narraatio miellyttävää ja videoissa esitettyjen väittämien tueksi tarjotaan kirjallisuuslähteitä.

Kurzgesagtin väki on tehnyt erillisen videon, jossa kanavan taustatutkimukseen liittyviä käytäntöjä tehdään näkyviksi. Luottamusta herättää sekin, että ryhmä on poistanut ja muokannut aiempia videoita saatuaan parempaa tietoa videoilla käsitellyistä aiheista. Tiede ei ole erehtymätöntä, mutta korjaa virheensä.

Vaikka kyse on yksinkertaistuksiin nojaavasta pop-tieteestä, on hienoa huomata, että hyvää tieteellistä menettelyä mukaillen kanava pyrkii toimimaan avoimesti ja itseään korjaten.

Kanavan videoiden aiheet vaihtelevat aina filosofiasta ihmisbiologiaan ja tähtitieteestä psykologiaan. Alta löydät kolme Kurzgesagtin katalogista valikoitua videota. Ensimmäinen käsittelee kauneutta, toinen syvämerta ja kolmas homeopatiaa. Kaikkiin videoihin on saatavilla suomen- ja englanninkieliset tekstitykset.

Kurzgesagtin YouTube-kanavan löydät täältä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös