fbpx

Nothing to See Here ja liekehtivät lapset

Mikä? Kevin Wilsonin romaani
Miten nopee?
272 sivua tai 6h 40min äänikirjana

Kevin Wilsonin kirjassa lapset syttyvät kiihtyessään tuleen ja siltä vanhemmus voi välillä todella tuntua.

Rakastan osuvia vertauskuvia. Niinpä kun luin Kevin Wilsonin palamaan syttyvistä lapsista kertovaa romaania kuusi kuukautta esikoiseni syntymän jälkeen, en voinut lakata nyökyttelemästä hölmö ilme kasvoillani.

Nothing to See Here kertoo 28-vuotiaasta Lillian Breakerista, jonka elämä on pysähtyneessä tilassa. Hän asuu äitinsä luona eikä tiedä, mitä haluaa elämältään. Eräänä päivänä Lillian saa kirjeen Madisonilta, kouluaikojensa ainoalta ystävältä. Madison tarvitsee apua uuden miehensä lasten kanssa.

Muutoksen tarpeessa oleva Lillian vastaa kutsuun ja saa hoidettavakseen 10-vuotiaat kaksoslapset, joilla on erikoinen ominaisuus: vihastuessaan tai ahdistuessaan lapset syttyvät ilmiliekkeihin.

Kirjan maailmassa liekit ovat täyttä totta, mutta palaminen on myös oivaltava vertauskuva.

Tulivertaus kuvaa täydellisesti ainakin omia tuntemuksiani uutena vanhempana. Ihmisessä lienee jokin syväkoodattu biologinen ominaisuus, jonka vuoksi oman lapsen huuto käynnistää kaikki päänsisäiset hälytyskellot. Hätä on kuin liekki, jonka haluaa sammuttaa mahdollisimman nopeasti – ettei lapselle vain kävisi mitään.

Nothing to See Heren lasten kohdalla tuli symboloi myös pintaan pyrkivää traumaa. Monille kirjan aikuisille lasten erikoiset oireet ovat päänvaiva, joka pitää vaieta ja piilottaa. Menneisyytensä vuoksi oireilevat lapset taas tarvitsisivat ymmärrystä ja hoivaa häpeän ja syyllistämisen sijaan.

Vaikka Nothing to See Heren tarinasta löytyy surua ja koskettavia hetkiä, säilyy kerronta kepeänä. Lastenhoidon syvään päätyyn heitetty Lillian on suorapuheinen sekä hauska kertoja. Lillianin ja kaksoslasten välinen lämminhenkinen naljailu tuo mieleen Pamela Adlonin tähdittämän Better Things -sarjan perhedynamiikan.

Nothing to See Here on saatavilla myös äänikirjana, jonka on lukenut nauhalle näyttelijä Marin Ireland. Ireland voitti tulkinnastaan parhaan naislukijan Audie-palkkinnon vuonna 2020. Lisäksi kirjan elokuvaoikeudet myytiin viime vuonna Sonyn tuoreelle 3000 Pictures -tuotantoyhtiölle, joten tarina tullaan näkemään lähivuosina myös valkokankaalla.

Suosittelen kirjaa erityisesti pienten lasten vanhemmille, mutta vanhemmuus ei ole vaatimus Nothing To See Herestä nauttimiseen. Kirjan upea kieli, uskottavat henkilöhahmot ja laaja tunneskaala pitävät siitä huolen.

Nothing to See Here on saatavilla hyvin varustetuista kirjakaupoista. Teos löytyy myös äänikirjana muun muassa BookBeatista, Storytelista ja Play-kaupasta. Sekä kirja että äänikirja ovat englanninkielisiä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös