fbpx

Kenen tarinoille sinulla on aikaa?

Vaikka taide ei yksistään riitä eriarvoisuuden kitkemiseen, kannattaa oma tarinakupla silti puhkaista.

Palauta mieleesi muutama viimeksi katsomasi elokuva. Muistele seuraavaksi, mitkä kolme kirjaa olet lukenut viimeksi. Luettele vielä mielessäsi joitakin tv-sarjoja, joita olet seurannut viime vuosina.

Kun mielessäsi on joukko elokuvia, sarjoja ja kirjoja, kysy itseltäsi, kenen tarinoita ne kertovat?

Kuinka monen katsomasi sarjan päähahmo on valkoinen? Kuinka monen ei? Kuinka moni katsomistasi elokuvista on miehen ohjaama? Kuinka moni naisen? Ja kuinka monen kirjan kirjoittaja on länsimaalainen tai hetero?

Jokaisen katselu- ja lukutottumuksista löytyy varmasti jonkinlaisia painotuksia, eivätkä nuo painotukset välttämättä synny tietoisen valinnan kautta. Mutta juuri siitä syystä on hyvä välillä pysähtyä miettimään, minkälaisia tarinoita itse kuluttaa – ja minkälaisia tarinoita taas ei.

Miksi sillä sitten on väliä?

Rasismin, syrjinnän ja erilaisten väkivallantekojen taustalla vaikuttaa psykologinen ilmiö nimeltä dehumanisaatio eli epäinhimillistäminen. Dehumanisaation kohdetta ei mielletä itsen kaltaiseksi ihmiseksi, joten tämän asemaan ei tarvitse asettua. Myötätunto väistyy pois tieltä ja hirveät teot muuttuvat mahdollisiksi.

Rasismi ja dehumanisaatio ovat monimutkaisia ongelmia, joita ei tietysti ratkaista yksin kirjoilla tai elokuvilla. Taiteella saattaa silti olla jonkinlainen rooli eri ihmisryhmien välisen myötätunnon edistämisessä. Taide on nimittäin nostettu kerta toisensa jälkeen esille toimivana keinona kehittää omia empatiataitoja. Ja juuri empatia on dehumanisaation vastakohta.

Kyse on taiteen kyvystä välittää kokemuksia. Hyvä taideteos voi laajenta ymmärrystämme tarjoamalla välähdyksiä siitä, miltä maailma näyttää jonkun toisen silmin. Jos kuitenkin kulutamme vain tietynlaisten ihmisten luomaa taidetta, jää taiteen tarjoama näkökulma kapeaksi. Erilaisten kokemusmaailmojen kirjo pysyy pimennossa.

Kun siis seuraavan kerran valitset elokuvaa, tv-sarjaa tai kirjaa, pyri ainakin olemaan tietoinen siitä, kenen tarinoille annat aikaasi. Valinnoillasi voit paitsi lisätä omaa ymmärrystäsi maailmasta, myös tukea marginalisoitujen ja heikommassa asemassa olevien työtä taide- ja viihdeteollisuudessa.

Tutustu listaukseen, johon on koottu antirasismiin liittyviä artikkeleita, podcasteja, elokuvia ja kirjallisuutta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös