fbpx

Voiko mobiilipeli olla enemmän kuin ajankulua?

Mikä? Mobiilipeli Florence
Miten nopee? Noin 40 minuuttia

Vuonna 2018 julkaistu Florence osoittaa, että merkityksellisillä tarinoilla on paikkansa myös puhelimen näytöllä.

Kun ajattelen mobiilipelejä, ajattelen Angry Birdsiä ja Temple Runia. Pieniä ajantappajia, jotka tekevät bussissa, vessassa tai hammaslääkärin odotushuoneessa istumisesta vähemmän tylsää. Miellän mobiilipelit käyttötavaraksi, joka ei juuri herätä ajatuksia, kysymyksiä tai tunteita.

Vuonna 2018 julkaistu Florence on harvinaisuus sovelluskauppojen tarjonnassa, sillä kyseessä on tarinavetoinen kännykkäpeli, joka käsittelee isoja teemoja, kuten aikuistumista, rakastumista ja omaksi itseksi kasvamista.

Florencea voisi hyvin luonnehtia interaktiiviseksi sarjakuvaksi. Peli yhdistelee upeaa käsinpiirrettyä taidetta yksinkertaisiin, mutta oivaltaviin minipeleihin, jotka liittyvät arkisiin askareisiin. Aivan pelin alkumetreillä päästään muun muassa takomaan herätyskelloa, harjaamaan hampaita ja selaamaan sosiaalista mediaa.

Minipelien ei ole tarkoitus haastaa pelaajaa, sillä Florence ei ole peli, joka pitää päihittää tai ratkaista. Tästä syystä Florencea voi huoletta suositella myös tavallisesti pelejä vierastaville. Sorminäppäryyttä, nopeita refleksejä tai monimutkaisten ohjainkomentojen opettelua ei vaadita.

Florence asettaa tarinan etusijalle ja valjastaa yksinkertaiset pelimekaniikkansa tukemaan tarinankerrontaa.

Päähenkilö Florence Yeohin tappavan tasainen arki muuttuu pelin edetessä, kun tämä törmää (kirjaimellisesti) nuoreen sellistikomistus Krishiin. Kaksikon tutustuessa Florencen arki alkaa saada uusia sävyjä ja peli pääsee todella oikeuksiinsa.

Yksi pelin parhaista oivalluksista liittyy ensitreffeillä keskustelemiseen. Keskustelun edistämiseksi pelaajan tulee ratkaista pieniä palapelitehtäviä, ja aivan kuin ihastuksen kanssa keskusteleminen, myös palapelitehtävät muuttuvat helpommiksi treffien edetessä. Tällaista pelimekaniikkaan upotettua vertauskuvallisuutta näkee peleissä aivan liian harvoin.

Noin 40-minuuttisen kestonsa aikana Florence onnistuu herättämään ajatuksia paitsi identiteetin rakentumisesta ja rakkaudesta myös mobiilipeleistä mediana. Lopputekstien rullatessa mietin, miksi sovelluskaupoista ei löydy enemmän Florencen kaltaisia mobiilipelejä?

Pelejä, jotka käsittelevät isoja kysymyksiä pienellä ruudulla.

Florence on saatavilla iOS- ja Android-laitteille, Windows- ja MacOS-käyttöjärjestelmille sekä Nintendo Switch -konsolille.

Pelin viralliset verkkosivut (Annapurna Interactive)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös