fbpx

Kulttuuria kiireen keskelle

Populaarikulttuuri on ihanaa, mutta pitääkö siitä nauttimisen viedä niin tolkuttomasti aikaa?

Opiskeluaikoina minulla oli tapana katsoa kaikki Oscareissa parhaan elokuvan kategoriassa ehdolla olevat elokuvat ennen gaalailtaa. Että tiedän mistä puhutaan.

Tänä vuonna päivätyö ja tuore vanhemmuus varmistivat, että ehdin gaalailtaan mennessä nähdä yhdeksästä ehdokaselokuvasta kokonaiset kaksi. Aika ei vain riittänyt enempään. Harmitti.

Tilannetta ei helpottanut, että jo yksin Martin Scorsesen The Irishmanin katsominen olisi vienyt rajallisesta vapaa-ajasta kolme ja puoli tuntia. Samassa ajassa voisi esimerkiksi kuunnella Nirvanan Nevermind-albumin alusta loppuun, katsoa animaatioelokuva Totoron ja nauttia vielä jälkkäriksi puolitoista jaksoa Metsoloita.

Kun The Irishman nousee esille keskustelussa, saatan silti säihkyvin silmin vakuutella, että se on katselulistallani. Todellisuudessa tiedän varmuudella, että en tule katsomaan The Irishmania koskaan.

Tällaista itsepetosta harjoitan säännöllisesti. Netflixissä lisäilen jatkuvasti sarjoja ja elokuvia ’omalle listalle’ myöhempää katselemista varten. Pleikkarini kovalevyllä on kymmeniä pelejä, jotka pelaan läpi ’kunhan ennätän’. Kirjahyllyssäni on ostettuja kirjoja, joita en ole koskaan edes avannut.

Tämän lisäksi selaimeni kirjanmerkeistä löytyy lukuisia musiikki-, elokuva- ja kirjallisuuslistauksia, jotka olen ottanut talteen sillä ajatuksella, että joskus vielä kahlaan ne läpi. ”Tässä 50 kirjallisuuden klassikkoa, jotka sinun pitää lukea ennen kuolemaasi”.

Ei pidä, enkä lue.

Kulttuurista en silti suostu luopumaan. Jos vapaa-aikani ei muutu väljemmäksi, on kuluttamani taiteen ja viihteen vain muututtava kompaktimmaksi.

Tästä ajatuksesta syntyi Yks nopee. Blogi, jossa käsitellään vain maltillisen mittaisia elokuvia, ohuita kirjoja ja lyhyitä pelejä. Kulttuurituotteita, joiden kuluttaminen ei vaadi aikataulutusta. Siis hiiteen eepokset, trilogiat ja kuudetta kautta pyörivät tv-sarjat.

”Ain’t nobody got time for that.”

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös