fbpx

DBTL on peruttu, joten päätin järjestää sen itse

Mikä? Down By The Laituri -peli
Miten nopee? 20-30 min per peli

Kesän festarit peruuntuvat yksi toisensa jälkeen. Yritin löytää lohtua vuonna 1997 julkaistusta festivaalisimulaattorista.

Down By The Laituri eli DBTL ilmoitti 6. toukokuuta, että festivaalia ei järjestetä tänä vuonna koronaepidemian takia. Peruuntumisista ovat ilmoittaneet myös esimerkiksi Ruisrock ja Flow Festival. Tunnelma on sanalla sanoen mälsä.

Onneksi festarikävijän ahavoituneelle sydämelle on saatavilla maksutonta balsamia vuonna 1997 julkaistun Down By The Laituri -pelin muodossa. Pelin taustalta löytyy 90-lukulaisen zeitgeistin mukaisesti nimetty kolmen miehen pelitalo Skitso Productions, jolta Pro Laituri ry tilasi pelin turkulaisfestivaalin 10-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Työhuoneen ikkunasta näkyy Tuomiokirkon kellotorni.

Pelaajan tehtävänä on järjestää mahdollisimman tuottava nelipäiväinen Down By The Laituri -festivaali. Päätin ottaa haasteen vastaan ja kokeilla tapahtumajärjestäjän kykyjäni. Ei muuta kuin hihat ylös.

Puhelin on jokaisen tapahtumatuottajan tärkein työkalu. Näin on myös Down By The Laituri -pelissä. Pelin ensimmäisessä vaiheessa soitetaan puhelut sponsorivälittäjälle, mainostoimistoon, sääasemalle ja esiintymislavoja vuokraavalle Oy Stage Ab:lle.

Oy Stage Ab:n työtilojen seinäkalenteri on yllättävän hyvällä maulla valittu.

Kun sponssidiilit, markkinointikampanja, säähän varautuminen ja lavahankinnat on hoidettu, on aika tutustua tarjolla oleviin bändeihin ja artisteihin. Ja voi pojat minkälaisen arsenaalin Down By The Laituri antaakaan pelaajan käsiin.

Valikoimasta löytyy 90-luvun kuumimpia kotimaisia nimiä, kuten 22-Pistepirkko, Arja Koriseva, Sound of R.E.L.S. ja Sir Elwoodin Hiljaiset Värit. Myös edullisempia vaihtehtoja on tarjolla. Esimerkiksi The Lipattomat, Vaakku & Patterihaukat tai Kelpo Pojat lähtevät keikalle lähes nimellisillä hinnoilla.

Käytettävissä olevista keikkapaikoista mainittakoon ainakin edelleen voimissaan olevat Börs Night club, Hunters Inn, Night Club Marilyn, Ravintola Kåren ja Tinatuoppi.

Down By The Laiturin häikäisevä yhtyevalikoima.

Pelaajan pitää valita yli viidenkymmenen bändin joukosta kuhunkin keikkapaikkaan ja esiintymisaikaan parhaiten istuvat yhtyeet ja säätää keikalle sopiva lipunhinta. Itse päätin ripotella ensimmäiset festaripäivät täyteen pienempiä nimiä ja iskeä vastavuoroisesti perjantai-iltaan aivan megalomaanisen line-upin.

Vai miltä kuulostaisi tällainen kattaus: Aikakone kelluvalla lavalla Aurajoessa, Aki Sirkesalo Puolalanpuistossa, Tommi Läntinen Tinatuopissa ja Eläkeläiset Kårenissa. Lopuksi illan päättää Popedan keikka Tuomiokirkossa. Toistan. Popedan keikka Tuomiokirkossa.

DBTL:n järjestäjät, jos luette tätä: olen käytettävissä.

Perjantai on pääpäivä.

Buukkausten jälkeen simulaatio pyörähtää käyntiin. Kone arpoo jokaiselle keikalle kävijämäärän, minkä jälkeen pelaaja saa tietää tuliko keikasta tulosta vai takkiin. Myös erinäisiä sattumia ja yllätyksiä voi olla luvassa.

Oman festarini kohdalla ensimmäinen takaisku tuli torstaina, kun Kikka Laitisen bändin jäsen liukastui esityksen lopussa banaaninkuoreen ja löi päänsä. I shit you not. Keikan onneton osallistujamäärä ja sairaalakulut aiheuttivat kertalaakista yli 12 000 markan tappiot.

Myös muut keskiviikon ja torstain keikat jäivät taloudellisesti pakkasen puolelle.

Edes perjantai-illan megatykittely ei tuonut pelastusta, ja jopa Popedan keikka Tuomiokirkossa myi huonosti. Olisiko tamperalaisten rokkareiden päästäminen Turun pyhimpään suututtanut paikalliset? Luoja yksin tietää. Kirkkoilottelusta lävähti joka tapauksessa 13 000 markkaa persnettoa.

Ekumeeninen Popeda-ilta oli liian edellä aikaansa.

Lupaavalta vaikuttanut festariviikkoni otti lopulta takkiin yhteensä neljännesmiljoonan edestä. Yleisöä keikoille kertyi kaiken kaikkiaan 22 406 henkeä, eli hieman alle Raision asukasluvun verran. Pisteliäs varsinaissuomalainen sarkasmi kruunasi kokemuksen, kun onneton suoritukseni sai peliltä arvosanan “Hyvä yritys”.

Ainakin yksi asia kävi selväksi. Tapahtumatuotanto on raaka laji. Virtuaalisen nöyryytyksen kokeneena en voi muuta kuin toivottaa kaikkea hyvää festareiden järjestäjille näinä vaikeina aikoina.

Down By The Laituri on saatavilla PC:lle esimerkiksi Jonneweb-verkkosivulta. Peli vaatii toimiakseen DOSBox-emulaattorin.

Tulevaisuuden haaveammattina TehoJärkkäri.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös