Mikä? Dokumentti Behind the Curve Miten nopee? 1h 35 minuuttia
Lämminhenkinen dokumentti lähestyy flat earth -liikettä empaattisesti ja löytää kahjojen teorioiden takaa yhteisöllisyyden kaipuuta.
Miten meidän tulisi suhtautua ihmisiin, jotka uskovat maapallon olevan litteä? Nauraen? Säälien? Vai kenties ymmärryksellä? Daniel J. Clarkin erinomainen dokumentti Behind the Curve alkaa huvittavana hahmogalleriana, mutta kehittyy edetessään hienovaraiseksi kuvaukseksi ihmisen tarpeesta hyväksynnälle ja yhteisölle.
Dokumentin päähenkilöinä nähdään kaksi flat earth -liikkeen sisällä suurta kunnioitusta ja ihailua nauttivaa aktivistia, Mark Sargent ja Patricia Steere. Parivaljakko toimii dokumenttiryhmän oppaina, kun ryhmä tutustuu flat earth -liikkeen toimintaan ja kirjavaan jäsenistöön.
Tästä tutustumismatkasta syntyi yksi viime vuosien hauskimmista ja tarkkanäköisimmistä dokumenteista.
Vaikka flat earth -teorioiden naurettavuus käy dokumentin aikana kivuliaan selväksi, ei Behind the Curve tyydy vain halpahintaiseen naureskeluun ja sormella osoitteluun. Dokumentin työryhmä pyrkii näkemään ensireaktioiden yli ja selvittämään, mikä ajaa ihmisiä täysin käsittämättömien salaliittoteorioiden pariin.
Onko kyse puhtaasti tietämättömyydestä ja hyväuskoisuudesta? Vai haluavatko flat eartherit sovitella selkäänsä sankarinviittaa? Kukapa ei haluaisi olla valveutunut vastarintataistelija tietämättömien ”lampaiden” joukossa. Tai ehkä on kyse yhteisöllisyyden kaipuusta? Flat earth -liikkeen syli on aina avoin, kun muu maailma kääntää selkänsä.
Behind the Curve ei tarjoa yksinkertaisia vastauksia – mikä on hyvän dokumentin merkki. Ainoaksi selkeäksi sanomaksi nousee empatian ja ymmärryksen merkitys. Salaliittoteorioihin uskovaa ihmistä ei voi taivutella puolelleen pilkan avulla, sillä ilkeily ajaa teorioiden kannattajat vain entistä syvemmälle poteroihinsa.
95-minuuttinen Behind the Curve on tämän artikkelin julkaisuhetkellä nähtävissä Netflixissä.